PERZISCH COLOURPOINT (Himalayan)


Een Perzisch Colourpoint is in wezen een Pers met een Siamese (in Noord-Amerika Himalayan genoemd).

Hij is aanzienlijk veeleisender en ondernemender dan de meeste Perzen, maar volgzamer en minder nukkig dan een Siamees.

Zoals alle katten kiest de Colourpoint Pers graag zijn eigen bezigheden en voelt hij zich het gelukkigst als hij zich vrij door huis en tuin dan bewegen.


Zoals bij alle langhaarkatten is een dagelijkse verzorging van de vacht noodzakelijk. Bij verwaarlozing vormen zich in de ondervacht dichte klitten, die in extreme gevallen onder narcose moeten worden weggeknipt.


De Perzisch Colourpount is een door fokkers ontwikkeld ras. Het is geen Siamees met lang haar, maar een Pers met een Siamese aftekening.

Amerikanen noemen hem Himalayan, in Noord-Amerika de naam voor dit ook bij andere huisdieren voorkomende vachttype.

Het fokken van dit ras was een moeizaam proces. Het duurde jaren voordat het correcte Perzische type was bereikt. Fokkers hadden Siamezen en Perzen al vele jaren gekruist, maar het resultaat was altijd een nest effen, kortharige kittens.


In de jaren veertig pakte men het ten slotte wetenschappelijk aan, waarbij  Siamezen met Perzisch Zwart en Blauw werden gekruist. De hieruit voortkomende kortharige, effen gekleurde kittens bleken zeer bruikbaar voor de fok, daar ze de genen bij zich droegen dit nodig waren om de Colourpoint Pers te produceren. Ze werden aan elkaar gepaard en op de ouders teruggekruist, totdat Colourpoint kittens  ontstonden. Men fokte terug op Perzisch Zwart en Blauw om het Perzische type te ontwikkelen en de hieruit geboren katten, teruggekruist op de Colourpoints, brachten een uitstekende, nieuwe generatie Colourpoint Perzen voort.

Ten slotte waren na tien jaar van selectief fokken de lange neuzen en grote oren van de Siamees uitgefokt en het Siamese kleurpatroon, de blauwe ogen en het Perzische type definitief vastgelegd.


Uit een Colourpoint-paar worden 100% Colourpoint kittens geboren, maar om het type te behouden wordt er gekruist met effen gekleurde Perzen, waarna de jongen weer worden teruggekruist op originele Colourpoints. Bij terugkruising op anders gekleurde Perzen zijn alle Point-kleuren moge lijk. Door de gemengde afstamming is de Perzisch Colourpoint een bijzonder sterk ras geworden en nesten van zes kittens zijn geen uitzondering.


De kittens worden met cremewitte vacht en roze voetkussentjes, neus en oren geboren. De kleur van de points ontwikkelt zich geleidelijk in eerste paar weken. De kittens zijn bijzonder actief en ondernemend.


De Colourpoint is in wezen een kat van het Perzischt type - zij het iets groter - met het  Siamese kleurpatroon: de hoofdkleur beperkt zich tot het masker, de poten en de staart. De Europese, Amerikaanse en Britse standaarden zijn gelijk.

Lang, dik, zacht en zijdeachtig, en goed van het lichaam afstaande vacht. De kraag is zeer vol en loopt door tot tussen de voorpoten.

Het lichaam is gedrongen en laag op de poten. Diepe borst. Stevig over schouders en kruis, en daartussen kort en rond.

Een lange, slanke, Siamese lichaamslijn is fout. De poten zijn kort, dik, recht en sterk. De voeten zijn groot, rond en stevig, met lange haarpluimen tussen de tenen.

De staart is zeer vol en laag gedragen. Een lange of geknikte staart wordt als een fout aangemerkt.

De kop is breed en rond, maar veel ruimte tussen de oren. De nek is kort  en dik, het gezicht goed rond. De neus is kort en breed, met een duidelijke stop. De oren zijn klein, aan de punten afgerond, schuin naar voren gericht en aan de basis niet al te open. Ze staan ver uiteen, zitten laag aan de kop, en zijn flink met lange haarpluimen gevoerd.

De ogen zijn groot, rond, stralend en vol, ver  uiteenstaand, met een zachte uitdrukking.
  Home Back Up Next Privious Down
Share on Facebook Share via e-mail Print